Hoe kan ik mijn leaseauto kiezen en offertes vergelijken?

Bij het kiezen van een leaseauto en het vergelijken van offertes zijn meerdere wegingsfactoren van belang.
De auto zelf, met zijn emotionele en zakelijke aspecten, de leasemaatschappij met zijn service, imago, tarieven en de lease voorwaarden van de offerte. En natuurlijk de dealer die de auto levert en onderhoudt.
Onderstaand zullen wij deze factoren nader toelichten.

De Auto en de bijtelling

Het kiezen van je leaseauto tussen diesel, benzine en elektrisch rijden hangt onder andere af van het aantal kilometers dat men jaarlijks en per dag met de auto rijdt.
We ons beperken hier tot de diesel en benzine motor (voor elektrisch volgt een andere artikel). We hebben vast kunnen stellen dat het gemiddelde omslagpunt van de totale kosten (TCO) voor het kiezen van een dieselauto de afgelopen 3 jaar is opgelopen van 30.000 km per jaar naar ca. 50.000 km per jaar. Vergelijk bij hogere jaarkilometrages voor het kiezen tussen benzine of diesel auto deze leasetarieven inclusief brandstofkosten per maand om te zien welke brandstof voordeliger is.
NB: De brandstofkosten op een offerte is een voorschot dat altijd wordt verrekend met de kosten van de werkelijk getankte brandstof.

Dit heeft alles te maken met het slechte imago dat de dieselauto de laatste jaren heeft opgelopen. De restwaarden van de diesel zijn daardoor gedaald met gemiddeld 15%. Wat uiteraard direct zijn weerslag heeft op de leasetarieven. En dan te bedenken dat de moderne dieselauto’s met Euro 6 motoren qua CO2 uitstoot schoner zijn dat de huidige benzine motoren.
Qua catalogusprijzen liggen de diesel en benzine motoren redelijk dicht bij elkaar, dus dat scheelt weinig in de fiscale bijtelling. Om kosten te besparen op bijtelling is het aan te raden om zoveel mogelijk opties (lees accessoires) achteraf te laten monteren, zoals lichtmetalen velgen, brede banden, trekhaak en leren bekleding.
Het kan zelfs zijn dat bredere velgen en banden af-fabriek, de luchtweerstand en dus de Co2 uitstoot verhoogt. Hierdoor wordt de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorvoertuigen) en dus ook de fiscale waarde van de auto extra verhoogd.
De fiscale bijtelling wordt immers berekend over de fiscale waarde. Dat is de catalogusprijs van de auto inclusief de gemonteerde opties af-fabriek. Hieronder valt ook metallic lak. Op Autokiezen.nl kan je eenvoudig auto’s met elkaar vergelijken.

 

Kosten fiscale bijtelling

Voor benzine en dieselauto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% van de fiscale waarde. Iedere € 1.000,- fiscale waarde kost je € 7,- netto per maand. (Bij een belastbaar inkomen tot € 68.507,- in 2020).
Tip: De fiscale waarde van iedere afgeleverde personenauto staat op de site van het Rijksdienst voor het wegverkeer. Door het kenteken in te toetsen op is dat simpel terug te vinden.

De Leasemaatschappij

Er zijn in Nederland meer dan 400 leasemaatschappijen. En deze werken niet allemaal op dezelfde manier en hebben ieder hun eigen voorwaarden, flexibiliteit en service.
Helaas ervaar je dit laatste pas op het moment nadat je het leasecontract al hebt ondertekend.
Daarom werkt AutoLease Support uitsluitend met betrouwbare leasemaatschappijen waar we al jaren zaken mee doen.
Flexibiliteit is een breed begrip, maar is van grote invloed op niet standaard situaties.
Hieronder enkele voorbeelden. Hoe gaat men om met:
• Verandering van looptijd en jaarkilometers
• Het sturen op onderhoud en vervangen van (winter)banden
• Verhoging van tussentijdse kosten
• Snelheid van verwerken van offertes en mutaties
• Duidelijkheid in facturen en (online) overzichten
• Annuleren van orders en lopende contracten.
• Verwerking van (inlever)schades
• Etc.

NB: let op bij Private lease dat de leasemaatschappij het Private lease keurmerk voert. Dat geeft de consument een aantal belangrijke zekerheden. Kijk voor meer info op:Private lease

Een vast contactpersoon bij de leasemaatschappij voor alle leasezaken werkt altijd snel en prettig.

De Lease voorwaarden

De leasevoorwaarden zijn voor een deel afhankelijk van bovengenoemde punten bij de leasemaatschappij.
Maar om de prijzen van offertes op een eerlijke manier te vergelijken moeten o.a. de volgende componenten tegen het licht gehouden worden.
• Meer- en minder gereden kilometers
• Eigen risico bij niet verhaalbare schade
• Wel of geen winterbanden
• Bij winterbanden; maximaal aantal sets per leasecontract?
• Voorwaarden vervangend vervoer
• Voorwaarden verzekering (o.a. Inzittenden verzekering)
• Dekking bij pech in NL. en buitenland
• Wie kiest de leverende dealer?

De Leaseoffertes

Voordat je de leasevoorwaarden vergelijkt, is het van belang dat je alle uitgangspunten van de auto en het leasecontract naast elkaar legt. Wordt dezelfde auto geoffreerd met dezelfde opties en accessoires? Vergelijk ook de fiscale waardes met elkaar. Het kan zijn dat een toekomstige prijsverhoging van de auto al in de offerte is verwerkt.
Ook looptijd en jaarkilometrage moeten uiteraard hetzelfde zijn. Een kortere looptijd is in de regel duurder dan een lange looptijd als je uitgaat van hetzelfde jaarkilometrage.
Het lijkt allemaal voor de hand liggend, maar wij komen regelmatig tegen dat deze zaken over het hoofd worden gezien, dus hou hier rekening mee bij het kiezen van je leaseauto en het vergelijken van offertes.

De keuze van de dealer

De concurrentie bij autodealers is enorm. Veel dealers geven hun volledige marge weg om hun doelstellingen te halen. Daarom is het voor de hoogste korting, en dus een scherpe leaseprijs van belang om de leasemaatschappij de auto te laten inkopen bij hun huisleverancier.
Vaak is het overigens zo dat andere dealers mee gaan met deze kortingen. Je kunt dus vragen of de leasemaatschappij de auto bij jouw dealer in je woonplaats kunnen bestellen. De auto kan overigens bij elke dealer van het merk in onderhoud, ongeacht waar deze is besteld.
Voorraadauto’s kunnen interessant zijn qua korting en deze auto’s hebben een snelle levertijd. Let er op dat het geen overjarig model is. Dit kan een bewuste keuze van je zijn, maar dan moet de prijs interessant zijn.
Controleer waar je het onderhoud en wisselen van zomer- en winterbanden kan laten doen; dat is bij iedere leasemaatschappij verschillend.

Het Leasetarief

Leaseprijzen zijn continu in beweging. Het is een groot misverstand dat een scherp tarief van een leasemaatschappij iets zegt over algehele prijsstelling van deze onderneming.
Iedere auto wordt per merk en type apart beoordeeld op onderhoudscijfer en restwaarde. Daarnaast is geen enkele looptijd en jaarkilometrage identiek.
Het kan dus heel goed zijn dat een bepaald type auto bij de ene leasemaatschappij goedkoper is en vervolgens bij een andere looptijd en/of kilometrage voordeliger is bij de concurrent. Deze verschillen kunnen bij duurdere auto’s oplopen naar meer dan € 150,- per maand.

Ook zijn er grote verschillen in maximum totaalkilometrages die de leasemaatschappijen per auto aanhouden. Zo zijn er leasemaatschappijen die voor benzine en dieselauto’s maximaal 180.000 km hanteren, waar anderen leasemaatschappijen naar 240.000 km gaan, waardoor de looptijden en dus leaseprijzen fors uiteen kunnen lopen.

Bij internet leasemaatschappijen kan vaak uit verschillende leasepakketten gekozen worden. Standaard worden altijd de minst aantrekkelijke voorwaarden aangeboden waardoor het leasetarief gunstig wordt gepresenteerd. Zaak is om deze voorwaarden te controleren bij het kiezen van je leaseauto en het vergelijken van offertes.
Let op bij aanbiedingen; Dat zijn meestal vanaf prijzen met slechts 10.000 km per jaar, een lange looptijd en hier kunnen de voorwaarden beperkt zijn.

#leaseauto #offertes #vergelijken #leasemaatschappij #auto #leasen

AutoLease Support
www.autoleasesupport.nl

nl_NLDutch