Leasemarkt blijft groeien met Private Lease voorop

De leasemarkt blijft groeien in autoland. Private lease groeit naar 15 procent van totale leasevloot. De groei is met name te danken aan de toename van Private leasecontracten. De Nederlandse leasevloot besloeg in 2018 1 miljoen auto’s – een record. Private lease was met een vlootgroei van 45,6 procent voor een groot deel verantwoordelijk voor deze groei. Dat blijkt uit cijfers van leasebranchevereniging VNA.

Leasemarkt blijft groeien

In totaal zijn er in Nederland nu ongeveer 150 duizend auto’s in de vloot met een private leaseconstructie. Dat betekent een groei van ruim 45 procent ten opzichte van 2017. Het vlootaandeel van particulier geleaste auto’s komt daarmee op 15 procent; in 2017 was dit ongeveer 12 procent. Ook de totale leasevloot groeide, van ongeveer 850 duizend auto’s naar 1 miljoen eind 2018. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging VNA.

Gunstige factoren voor groei leasemarkt

Volgens de VNA is de CO2-uitstoot van een leaseauto gemiddeld 6 procent lager dan de gemiddelde uitstoot van Nederlandse auto’s. Dat baseert de branchevereniging uit RDC-gegevens over de fabrieksopgaaf van voertuigen. Ten opzichte van auto’s in eigendom van bedrijven is de uitstoot van CO2 zelfs 15 procent minder, aldus VNA.

“De private leaseauto’s hebben een zeer gunstige invloed op de gemiddelde CO2 uitstoot van het Nederlandse wagenpark”, stelt Renate Hemerik, directeur VNA. “Als je bedenkt dat de gemiddelde privéauto ruim 10 jaar oud is en men bij private lease in een nieuwe

auto gaat rijden, dan is dat directe winst voor de CO2-uitstoot. Naast het feit dat nieuwe auto’s zuiniger rijden, hebben zij gemiddeld ook meer veiligheidsopties. En dat is weer goed voor de verkeersveiligheid en de doelstelling van het kabinet om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland terug te dringen.” Uit een analyse van Automotive blijkt dat de stijging van private leaseautoregistraties ongeveer gelijk loopt met de daling van particulier gekochte nieuwe auto’s.

Groei in alle segmenten

Van de leasesegmenten noteerde private lease dus de hoogste groei, gevolgd door zakelijk ingezette personenauto’s (+13%) en bestelauto’s (+10%). Van alle nieuw verkochte auto’s in 2018 is inmiddels meer dan de helft geregistreerd op naam van een leasemaatschappij. Bij bestelwagens ligt dit percentage op circa 50 procent.

Bron: VNA

nl_NLDutch