Welke elektrische bedrijfswagens zijn er nu?

Nu er nieuwe elektrische bedrijfswagens op de markt verschijnen met rijbereiken boven de 300 kilometer wordt deze écht interessant. De elektrische bestelauto rijdt comfortabel, stil en bovenal snel in stadsverkeer. En nu dus ook geschikt voor de langere rit. In ons vorige blog beschreven wij de trends voor 2021 als het autoleasing betreft. Een van de ontwikkelingen is de toename van het aantal elektrische bedrijfswagens. Zo zien we DHL al met de Volkswagen Crafter EV rijden en diverse kleine koeriers in de stad maak veelvuldig gebruik van een kleine elektrische Nissan of Renault bestelbus.

De elektrische bedrijfswagen doet vrijwel geen concessies

Waar bij de eerste elektrische personenauto’s vaak de bagageruimte ten koste ging aan de enorme batterijpakketten, slaan de meeste elektrische bedrijfswagens die stap over. De accupakketten zijn veelal verwerkt in de bodemplaat van het voertuig. Je hoeft geen laadruimte in te leveren dus.

Het is overigens niet zo dat alleen de kleine bestelbussen een elektrische uitvoering hebben. Steeds meer merken voorzien ook hun grootste, verlengde en verhoogde bestelauto’s van een elektrische aandrijflijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote Fiat Ducato of Mercedes Sprinter.

De belangrijkste elektrische bedrijfswagens op een rij

Ondernemers moeten wel overstappen naar elektrisch vervoer! Tientallen Nederlandse gemeenten hebben namelijk in het Greendeal akkoord vastgelegd dat zij in 2025 emissievrij willen zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je met een diesel aangedreven bedrijfswagen de stad niet meer in komt. Gelukkig wordt de elektrische bedrijfswagen steeds toegankelijker en het aanbod breder. Hieronder tref je een overzicht van de belangrijkste elektrische bedrijfswagens van dit moment:

  • Citroen e-Jumpy
  • Fiat Ducato Electric
  • Iveco Daily Electric
  • MAN eTGE
  • Maxus EV80
  • Maxus eDELIVER 3
  • Mercedes eVito
  • Mercedes eSprinter
  • Nissan e-NV200
  • Opel Vivaro-e
  • Peugeot e-Expert
  • Peugeot e-Partner
  • Renault Kangoo Z.E.
  • Renault Master Z.E.
  • Toyota Proace Electric
  • Volkswagen e-Crafter

De financieringsopties voor elektrische bedrijfswagens

Een elektrische bedrijfswagen biedt vele voordelen, maar daarvoor moet wel een behoorlijke investering worden gedaan. Zeker wanneer je wagenpark uit meerdere auto’s bestaat is het niet onverstandig om leasing te overwegen. Je hebt de keuze tussen operational of financial lease. Het voordeel bij beide vormen van autoleasing is dat je de investering uitbesteed en je eigen liquide middelen spaart.

Operational lease biedt overzicht en gemak

Het grootste onderscheid dat operational lease maakt ten opzichte van andere financieringsvormen is dat je een all-in tarief betaalt. Je maandelijkse leasetermijn omvat alle kosten exclusief elektriciteit – of brandstof in het geval van een hybride bedrijfswagen. Afschrijvingskosten, rentekosten, verzekering en onderhoud zijn inbegrepen.

Het all-in tarief is één vast bedrag per maand gedurende de looptijd. Dit maakt dat je de autokosten zeer goed kunt budgetteren voor een lange periode en jouw administratieve lasten bijna nihil zijn. Zowel de bedrijfswagen als de financiering staan niet op de balans, waardoor je onderneming een betere solvabiliteit kent.

Maak gebruik van de fiscale voordelen met financial lease

In het geval van financial lease breng je de investering onder bij de leasemaatschappij die gedurende de looptijd juridisch eigenaar is van de auto. Je betaalt een vast bedrag per maand dat bestaat uit aflossing en rente. Het voordeel van financial lease is dat je meer invloed hebt op het maandelijkse bedrag door eventueel een aanbetaling te doen of te kiezen voor een langere of juist kortere looptijd.

Daarbij kun je profiteren van alle fiscale voordelen die de elektrische bedrijfswagen met zich meebrengen. Je bent bij financial lease economisch eigenaar van de auto. Uiteraard kun je de btw van de aanschafwaarde terugvorderen en heb je recht op de investeringsaftrek. Maar daarbij kun je ook gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek.

Subsidies en belastingvoordelen bij de elektrische bestelbus

Er zijn enkele voordelen die onafhankelijk van de financieringsvorm zijn. Maak je als berijder namelijk ook privé gebruik van de elektrische bus, dan geniet je net bij een elektrische personenauto van slechts 8% bijtelling over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde. Dat is vooral interessant voor de ZZP’er die zijn of haar bestelauto zowel zakelijk als privé wilt gebruiken. Daarnaast zijn ook elektrische bestelwagens vrijgesteld van wegenbelasting.

In sommige gemeenten worden er subsidies verstrekt in verschillende vormen. Dit kan een voordeel zijn op bepaalde gemeentelijke belastingen, maar ook een subsidie in de vorm van een gratis openbare laadvoorziening voor de deur of gratis parkeren voor de elektrische bestelauto.

Vragen over het leasen van een bedrijfswagen?

Leasesupport nodig? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes. Of het nu om één of meerdere bedrijfswagens gaat.

nl_NLDutch