Elektrische auto’s tips & trends

Het is vast geen verrassing dat elektrisch rijden de boventoon gaat voeren. Toch wordt 2021 nu wel echt het jaar van de EV. We naderen het omslagpunt dat de aanschaf- en leaseprijzen van de EV aantrekkelijk voldoende zijn om deze als serieus alternatief naast de brandstofauto te plaatsen. Bovendien worden er in allerlei segmenten elektrische auto’s geïntroduceerd waarmee elektrisch rijden voor heel veel zakelijke rijders toegankelijk wordt.

De leasetarieven van elektrische auto’s dalen en die van leaseauto’s met conventionele aandrijving stijgen. Dat heeft niet alleen te maken met de huidige restwaardes, maar voornamelijk de toekomstige! Een leaseauto rijdt immers gemiddeld 4 a 5 jaar.
– Arjan Overbeeke, eigenaar van Auto Lease Support

Heel veel meer elektrische auto’s om uit te kiezen

In 2021 zullen er vele elektrische auto’s op de markt verschijnen. Het aanbod EV’s wordt nu echt divers. Daarmee is de elektrische auto niet langer voorbehouden aan enkel MT-leden die in het 60K+ budget kunnen shoppen. Reeds geintroduceerd zijn de Mazda MX-30, de Honda e Advance, de Volkswagen ID.3 en de Fiat 500e. Maar in 2020 zullen daar onder meer nog bijkomen: de Volkswagen ID.4 en zijn tegenhanger; de Skoda Enyaq iV, de Dacia Spring Electric, de Renault Twingo Electric, Volkswagen e-Up en de Opel Mokka-e.

Het grote aantal nieuwe elektrische auto’s is het resultaat van het politieke beleid op autofabrikanten. De gemiddelde uitstoot per verkochte auto, per fabrikant mag in 2021 niet meer dan 95 gram per kilometer zijn.

Ook nieuwe EV’s in het premium segment

Daarnaast wordt het premium segment ook weer verrijkt met onder meer de stoere Ford Mustang Mach-E en diverse uitvoeringen van het nieuwe sub-merk van Volvo: Polestar.

Het bijtellingvoordeel voor de elektrische auto wordt minder

De lage bijtellingscategorie voor volledig elektrische elektrische auto’s (100% EV – zie de tabel hieronder) bedraagt op dit moment 8% over een maximaal bedrag van 45.000 euro. Het bedrag daarboven wordt belast met de reguliere bijtelling van 22%. Deze beperking geldt overigens niet voor waterstofauto’s. In 2021 wordt de bijtelling voor de EV verhoogd naar 12 procent. En vooralsnog is er een verhoging gepland tot 16%. De stijgende bijtelling wordt voor de berijder overigens (deels) gecompenseerd doordat er meer betaalbare elektrische auto’s op de markt verschijnen en de prijs van de EV in het algemeen daalt. De bijtelling blijft vooralsnog ook vast staan voor 60 maanden vanaf het moment dat de auto de weg op gaat.

Bijtelling 2020 2021 2022 2023
EV 8% 12% 16% 16%
Maximaal 45.000 40.000 40.000 40.000

We zien dat bijtelling niet langer het belangrijkste argument is om voor een elektrische leaseauto te kiezen. Steeds vaker speelt ook het rijcomfort van de EV of het milieuaspect een rol. Alsmede dat de keuze voor een stekkerauto makkelijker wordt door betere accu’s en snellere laadoplossingen.

2021 is het jaar van de elektrische bedrijfswagen

Vele gemeenten ontwikkelen emissievrije zones in bepaalde stadsdelen waardoor je als ondernemer noodgedwongen moet overstappen op elektrisch rijden. De elektrische bedrijfswagen wordt daarom steeds populairder. Voornamelijk in de stad zetten vervoerders in op elektrisch vervoer. Steeds vaker komt de pakketbezorger met een Nissan e-NV200 of Volkswagen e-Crafter voorrijden. Toyota, Peugeot en Opel hebben inmiddels ook diverse interessante elektrische bestelbussen in de aanbieding.

Verwacht: blijvende subsidies voor elektrische auto’s

In 2020 geldt dat je tot een investering van 40.000 euro de MIA (milieu-investeringsaftrek) mag toepassen van 13,5 procent. In het geval van een bedrijfswagen is dit zelfs 36 procent tot een investering van 75.000 euro. Naar verwachting zullen deze ook weer voor 2021 van toepassing zijn.

Interessant: shortlease of occasionlease voor een elektrische auto

De elektrische auto met lage bijtelling geniet van dat voordeel voor de periode van maar liefst 5 jaar. Er zijn steeds vaker ondernemers die van hun leasecontract af willen. De Coronacrisis maakt dat het aantal ‘gebruikte’ leaseauto’s dat wordt aangeboden steeds groter. Deze auto’s zijn aantrekkelijk over te nemen in de vorm van shortlease of occasionlease. Het voordeel hierbij is dus dat je zomaar nog 2 of 3 jaar van de lage 8% of in sommige gevallen zelfs nog 4% bijtelling kunt genieten.

Beslis op basis van de totale kosten en baten

Het is belangrijk om jezelf breed te oriënteren. Staar je zelf zeker niet blind op enkel bepaalde (fiscale) voordelen die bij elektrisch rijden komen kijken. Uiteindelijk gaat het om het saldo van de totale kosten en baten op een bepaalde termijn. Auto Lease Support is hierin graag jouw partner. Wij wikken en wegen op basis van jouw wensen en jouw mobiliteitsbehoeften. Zeker als jij de ondernemer bent en niet slechts de bijtelling, maar ook de financiering moet dragen is het verstandig om advies in te winnen. Auto Lease Support staat geheel vrijblijvend voor jou klaar.

Bronnen:

nl_NLDutch